Hogyan nyiss új üzletet?
Mit szeretnél árulni? Hol szeretnéd árulni?
Ez a két legfontosabb kérdés. Nem lehet sikeres vállalkozást indítani ezek tisztázása nélkül és ez igaz az új üzlet megnyitására is. Fontos, hogy bármilyen vonzó is az ötleted, annak összhangban kell lennie a valósággal. Tehát egy 500 fős településen, ahol már van két kisbolt, ott nem érdemes egy harmadikat nyitni, mert garantáltan csődbe fog menni, bármennyire is ez az álma az embernek. Ezért mindig érdemes felmérni, hogy valóban megéri-e belevágni, vagy a valóságban mégsem mutatkozik akkora igény a szolgáltatásunkra, mint azt hittük.
Az engedélyek
Ha az ötlet megvan, akkor meg kell vizsgálni, hogy mi kell a konkrét megvalósításhoz. Egyrészt szükség van-e valamilyen iskolai végzettségre? Például kisbolt megnyitásához nincs előírt végzettség, de a jogszabályokat ismerni kell. Másrészt milyen engedélyek kellenek az induláshoz? Ilyen lehet a működési engedély az önkormányzattól, a tűzvédelemi engedély, a HACCP tanúsítvány, ha készételt is akarsz árulni, stb. További információkat az engedélyekről itt találsz!
A partnerek (vagyis a honnan lesz árum kérdés):
Szintén elengedhetetlen szempont. Itt elsőként azt kell eldöntened, hogy önálló márkát szeretnél-e építeni, vagy inkább egy franchise-ba csatlakoznál. Az önálló márkaépítésnek megvannak azok a szépségei, hogy te találhatod ki a nevet, a logót, a vállalkozás jelmondatát és nincsenek megkötések, hogy hogyan rendezd be a boltod, vagy hogy milyen beszállítótól rendelj, természetesen ennek az összes munkaterhével. Kezdőként nem egyszerű megtalálni a megfelelő beszállítót, vagy felmérni, hogy pontosan milyen indulási költségeid lesznek.
A franchise egy könnyebben emészthető dolog, itt a fentebbi részletekkel nem kell annyit foglalkozni, azok már nagyrészt adottak és mellette egy jó franchise esetén már a márka is bejáratott, nem kell külön felfuttatni. Cserében viszont innentől fogva a haszon egy jelentős része az anyacéghez vándorol.
De itt nem áll meg a partnerek sora, szükséged lesz beszállítókra a megfelelő árukhoz, lehetőség szerint többre, kell egy megbízható könyvelő, egy pénztárgépes kontakt a kötelező pénztárgéphez vagy bankkártya terminálhoz és egy megbízható pénzügyi szolgáltató, számlázó partner sem hátrány.
Az üzlet berendezése:
Ez sem utolsó szempont, végig kell gondolnod, hogy mekkora üzlethelyiség áll a rendelkezésedre, mire számítasz, hogy milyen termékek fognak jobban fogyni, hol legyen a raktárad, mennyi terméket akarsz tartani stb. Nem beszélve a költségekről, még egy kisebb, 20 m2-es helyiség berendezése is súlyos milliókba kerülhet.
Ha a fentiekkel megvagy akkor kész is az üzlet, jöhetnek a vevők! Igaz?
Végülis így is lehet, de van egy fontos pont, ami a fentiekből kimaradt: a teljesítmény mérése! Amint megnyitottad a boltodat a kezdeti örömmámort hamarosan felváltják az üzemeltetés kihívásai:
Ha mindezt manuálisan szeretnéd nyomon követni, az egy szép kihívás, de talán mi tudunk egy jobb megoldást:
A fenti kihívásokra találták ki a kasszaszoftvereket. Ezekkel láthatod a jelenlegi raktárkészletedet, annak változását, ki tudod szűrni a kevésbé forgó termékeket, nyomon követheted a lejárati dátumokat és ezáltal csökkentheted a selejt mennyiségét. Így rendezett és átlátható lesz a boltod működése. De innen az árakat is egy gombnyomással változtathatod, nem kell egyesével végigcímkézni minden terméket.
Egy jó kasszarendszer könnyen tanulható, egy átlagos bolti alkalmazott egy nap alatt képes elsajátítani a használatát. Ez pedig nagyon sokat segít akkor, amikor rendszeres a munkaerő vándorlás.
A Nabu emellett képes kommunikálni a többi hardvereddel, például a mérleggel, a pénztárgéppel, vagy a vonalkódolvasóval, ami fényévekkel gyorsabbá teszi az eladást és az értékes adatok azonnal bekerülnek az adatbázisba, sokkal kisebb a hibázás valószínűsége, mintha exceleket kellene kézzel kitöltened.
Ha növekedni szeretnél, abban segítünk, a Nabuban ugyanis létezik szoftveres kapcsolat más gyártók programjaihoz, így például a számlázó programodat, vagy a webshopodat is kezelheted innen.